Rustungsläkten


Namnet Rustung betyder på gammelnorsk valross. Släkten brukade inte namnet själva, men av andra är det använt i berättelser.

Den först kända är:

I. Sigurd på Seim i Kvinnherad

Han levde i slutet av 1400-talet och hade sonen

a. Trond Sigurdsen till Seim

Han nämns omkring 1500. Han var gift med Karen Kold till Nesa i Nedstrand född 1460. Trond och Karen hade sonen:

1. Christopher Trondsen till Seim

Christopher född 1490 och död 1565, är släktens mest kända namn. Christopher var troligtvis släkt med den sista ärkebiskopen i Norge, Olav Engelbrektson.

Se Christoffer Trondsen under fliken PERSONER för ytterligare information!

Christopher blev omkring 1536 gift med Karen Knudsdatter (Schanke), dotter till dekanus vid domkapitlet i Trondhjem, Knut Pedersen. Hon flyttade efter mannens död till Seim och skiftade där med sina barn den 18 september 1578. Döttrarna är i skiftesbrevet titulerade med fru, så det visar att fadern blev räknad till högadeln. Lågadelns gifta kvinnor brukade titeln hustru.

De hade 8 barn: Enno, Anna, Margrethe, Magdalena, Dorothea, Kristine, Maren och Else.

(a) Enno

Troligtvis yngst, också kallad Enno Brandrök, född 1538. Han var en äventyrare som sin far, men lögnaktig och opålitlig. Han drog ut som ganska ung och tjänade som soldat och landsknekt i krig i Spanien, Ungern, England och Skottland. Han deltog också i sjuårskrigen i Danmark men var missnöjd med sin ställning och omkring 1566 drog han till kung Erik XIV i Sverige och erbjöd honom sina tjänster.

Se Enno Tronds under fliken PERSONER för ytterligare information!.

Enno var gift med en köpmannsdotter från Danzig men de hade inga barn.

(b) Anna Tronds

(Döttrarna blev kallade så och inte som rätt är Christophersdatter).

Hon kallas också Skottefruen. 1560 när familjen bodde i Danmark, blev hon bekant med James Hepburn, jarl av Bothwell, som var admiral i Skottland och var på resa i Danmark. De förlovade sig, hon fick utbetalt sin hemgift och reste med Bothwell till Nederländerna där han förbrukade hennes pengar och lämnade henne. Om de gifte sig vet man inte.

Se James Hepburn under fliken PERSONER för ytterligare information!

Senare drog hon till Skottland för att uppsöka honom men det blev ingen återförening. Hon var troligtvis en tid vid Maria Stuarts hov.

(c) Margrete Tronds till Elsaker

Gift med:

1) Jörgen Pedersen (Staur) till Nervik i Ölen.

Han var dansk och blev adlad 1527. Han omnämns som befallningsman i Sunnhordland. Senare blev han lagman i Nordland och bodde i Trondheim.

2) Aamund Lauritzen Dahl till Sandvik och Malkenes.

Barn i 1:a äktenskap

(1) Henrik Jörgensen Staur till Malseröd.

Han var lagman i Trondheim från 1589 och dessutom över Jämtland från 1596.

(2) Bodil Se Onarheimsläkten

Barn i 2:a äktenskap

(3) Lauritz Amundsen Dahl

(4) Christopher Amundsen Dahl.

(d) Magdalene Tronds

Gift med Erik Eriksen Orm till Vatna och Valvatna, död 1564. Se Ormsläkten

(e) Dorothea Tronds till Stenne

Gift med Johan Stuart på Shetland. Han var troligtvis en oäkta son till kung Jacob 5 av Skottland och alltså en halvbror till Maria Stuart. Det kan också ha gjort sitt till att Skottefruen (Anna) blev så väl mottagen vid hovet i Skottland.

(f) Else Tronds

Else född 1550 och död 1623. Hon var gift 3 gånger:

1) Jon Haar den äldre till Gjersvik De hade tillsammans sonen Jon Haar d.y. och dottern Anna Haar som blev gift med Palle Lauritzen Friis till Lundegård. Palle mördade sin hustru under en sjöresa och blev för denna förbrytelse halshuggen i Köpenhamn 1616.

2) Axel Fredriksen Fridag till Lines i Salten

Han var lagman i Bergen och han dog 1585.

3) Anders Mowat

Else hade tydligen lite kontanter trots sitt stora gods. 1605 pantsätter hon för 30 gamla daler en silverkanna som vägde 60 lod, 1613 lånar hon 60 riksdaler mot pant i sin odelsjord Skjelbre i Eikelandsfjorden. Dessa panter blev inlösta av sonen Axel Mowat 1631. Hon lever ännu i 1622 på Seim i Kvinnherad som hon hade makeskiftat till sig av sin syster Anna, "Skottefrun", 1607.

Vi har nu följt Rustungsläkten så långt att Else är gift med Anders Mowat och Magdalene med Erik Eriksen Orm. Vi har alltså sambanden klara mellan Mowat-, Rustung- och Ormsläkten.


Nästa släkt av intresse för vår del är först Onarheimsläkten som är en fortsättning på Rustungsläkten.