Mowatsläkten

Släkten stammar från Normandie i Frankrike där det ursprungliga namnet var Monthaut. Från Normandie kom släkten på 1300-talet till Nord-Skottland, Orkneyöarna och Shetland. En John Mowat omtalas 1488 i skotska parlamentsakter.

Den först kända är:

I. Patrick Mowat

Uppges vara gift med Barbara Saintclair och de hade sonen:

a. Anders (Andrew) Mowat

Anders var första gången gift med Ursula Thomasdatter Thallag och bosatt i Skottland. Senare kom han till Norge där han 1585 gifter sig med Else Christophersdatter också kallad Else Tronds. Med Else bodde han först på Store Gjersvik och senare på Hovland på Tysnes. Han ägde också annat jordagods och var med bland adeln på kungahyllningen i Kristiania 1591.

De hade 3 barn: Axel, Cristopher och Karen.

1. Axel Mowat till Hovland

Född 1592, han var sjöofficer, redan 1628 skeppshuvudman (kapten) på olika örlogsskepp, och från 1631 vice admiral. Mellan 1631 och 1636 hade han ansvar för att hindra piratverksamhet i Nordsjön. Han blev i tjänsten intill sjukdom tvang honom i land och då bosatte han sig på Hovland. Axel var Vestlandets störste jordägare. Han ärvde Hovland efter sin far och Seim efter sin mor, men ägde dessutom många andra gods. Han använde pengarna från handelsverksamhet och ämbetsintäkter till att öka jordagodsen, gärna genom utlåning av pengar mot pant i fast egendom.

1648 uppräknas följande herrgårdar i hans besittning:

Hovland, Onarheim, Gjersvik och Malkenes på Tysnes, Hatteberg, Mel och Seim i Kvinnherad, Ask på Askøy och Axelvold i Lindås (nuvarande Fonnes). Året efter fick han också Haaland med gården Amland på Tysnes i pant av Christopher Orning, dessutom hade han strögods i Strandebarm, Skånevik, Fjelberg, Etne, Os och Hardanger.

Axel Mowat fick en oäkta son Anders med Margrethe Eriksdatter. Se Dahlsläkten

Omkring 1625 blev Axel gift med Karen Bildt dotter till Knut Bildt till Morland på Orust och Lungegarden i Bergen. På Rosenholm Slot i Danmark finns porträtt av Axel Mowat och hustrun i full figur och med vapenskölden i nedre hörnet.

Axel dog 27 januari 1661 och hustrun 1662 i Bergen. Deras kroppar fördes till Hovland men senare överflyttades de till kapellet vid kyrkan i Rosendal.

De hade 2 barn: Axel Mowat Jr. och Karen Mowat.

(a) Anders Axelsen Helvik

Född 1620. Anders och hans eftersläkt använde inte namnet Mowat. Axel Mowat erkände denna son och han överlät sin gård Ænes till bostad, men 1654 bor Anders på Helvik i Kvinnherad som han fick av fadern. Det var en stor gård.

Anders var skrivkunnig vilket inte var allmänt vid den tiden. Han efterlämnade en handskriven bönbok från c:a 1600 där han skrivit ner sina barns födsel, faddrar och annat. Han hade förnäma faddrar till barnen såsom Axel Mowat's hustru Karen Bildt (flicknamnet användes då även efter giftermål), baron Ludvig Rosenkrands och hans fru, präster, fogdar och officerare var faddrar hos honom.

Hans oäkta födsel såg inte ut att ha påverkat folks omdöme negativt, modern var ju också av adel. Anders dog 1705. Han var gift med Anne Cathrine Carlsdatter von Marqwitz. Hon hade tyskt ursprung och levde till 1723, 91 år gammal.

De hade 11 barn: Anna, Else, Axel, Iver, Fredrik, Erik, Karen, Anders, Karen, Margrethe och Karl.

(b) Axel Mowat Jr.

Han var sjöofficer som fadern och blev dräpt i duell med sin släkting Lauritz Galtung till Torsnes 1643.

(c) Karen Mowat

Född 1630. Karen var ensam arvinge till faderns stora jordagods och var väl det rikaste giftet i landet. Den som "sköt papegojan" var Ludwig Holgersen Rosenkrands han blev gift med henne omkring 1658. Han var född i Odense och tillhörde en framträdande adelssläkt men själv var han förskjuten.

Ludvig hade i ungdomen varit i utlandet för att lära krigskonst och annat och blev senare knuten till den norska hären. 1658 utnämndes han till krigskommissarie med en lön på 1200 riksdaler. Samma år for han till Trondheim för att ta Trøndelag från svenskarna.

Som nygift bodde han först på Hovland, men då svärföräldrarna var döda började han 1661 att bygga herresätet Hatteberg (Rosendal). Det blev färdigt först 1665 och kostade mycket pengar så han måste sälja av jorden för att klara skulden. Han var en dålig ekonom och även om han ägde ett stort jordagods och hade fina ämbeten var han alltid i penningsvårigheter.

Han blev 1673 generalkrigskommissarie, accessor i överhovrätten och landshövding över Stavanger län. 1678 upphöjde kungen efter ansökan en stor del av godset till friherreskap eller baroni under namn Rosendal med Hatteberg som huvudgård och Mel och Seim som sädes gårdar samt underliggande strögods. Baroniet skulle bara gå i arv i manslinjen och kunde inte pantsättas eller säljas.

Karen Mowat dog i Kristiania 1675 och 1679 gifte han sig igen med en tysk dam Clara Catharina von Stockhausen som hade varit kammarjungfru hos drottning Charlotte Amalie. Med henne hade han inga barn men med Karen Mowat hade han 9 barn:

Holger, Fredrik, Kristian, Axel, Maximilian, Rigborg, Charlotte Amalie, Sophie Amalie och Catharina Justina.

Ludvig efterlämnade en stor skuld. Han hade pantsatt godset för 13.000 riksdaler och var skyldig statskassan 5.000 riksdaler och dessutom en lovad förmögenhet till sin andra hustru på 16.400 riksdaler. För att förstå hur stor skulden var måste man ta hänsyn till pengarnas stora köpkraft vid den tiden då man kunde köpa stora gårdar för 100-200 riksdaler.

Han dog 1685 och det blev äldste sonen Holger som tog över. Jag lämnar nu Rosenkrands då fortsättningen ej berör vår linje och Vatna är pantsatt.

2. Karen Andersdatter Mowat

Hon blev gift med generaladmiral Erik Ottesen Orning till Vatna, Stord. Se Orningsläkten

Vi har nu följt Mowatsläkten så långt det är av intresse för vår del. Jag fortsätter nu med Rustungsläkten, vars historia är spännande och berättar om intressanta händelser